ROZ past automatische inflatiecorrectie uit modelcontracten aan

18 april 2024 08:56

ROZ past automatische inflatiecorrectie uit modelcontracten aan

De vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) omschrijft zichzelf op haar website als een platform voor professionele partijen in het vastgoed; partijen die eigenaarsbelangen vertegenwoordigen, vastgoed ontwikkelen en/of realiseren, bemiddelen bij de verhuur van vastgoed of professionele diensten leveren aan deze partijen. 

De ROZ heeft als brancheorganisatie daarnaast als doel juridisch juiste en in de praktijk goed toepasbare model huurcontracten voor woonruimte, winkelruimte, kantoorruimte en de autobox/ parkeerplaats beschikbaar te stellen. Deze veel gehanteerde modellen gelden als ‘dé standaard’ binnen de verhuurpraktijk. In dit artikel legt advocaat Koen Wanders van Fruytier Lawyers in Business meer uit over modelcontracten.

Schrapping automatische inflatiecorrectie

Op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de ROZ de clausule in haar modellen voor indexatie van de huurprijs voor kantoor- en winkelruimte (ex artikelen 7:230a en 7:290 van het Burgerlijk Wetboek) aangepast. Hierdoor is de consumentenprijsindex (CPI) niet langer maatgevend en kan bij deflatie de huur zelfs neerwaarts worden aangepast.

Dit bericht werd vorige week door de ROZ en de ACM in samenspraak bekendgemaakt. Al sinds de jaren ’80 was in de algemene bepalingen, behorende bij de modelcontracten voor huur en verhuur van kantoor- en winkelruimte, de toekomstige huurprijsverhoging gekoppeld aan de CPI. Als gevolg daarvan stegen de huurprijzen jaarlijks automatisch met de inflatiestijging. Vanwege de hoge inflatie hadden huurders de afgelopen jaren te maken met enorme huurprijsverhogingen. In het afgelopen jaar werden daarom al meerdere betogen gevoerd om in plaats van de CPI aansluiting te zoeken bij de kerninflatie. Kerninflatie is doorgaans lager dan de CPI, want bijvoorbeeld energieprijzen houden ze buiten de inflatieopbouw. 

Diverse opties in nieuwe modelcontracten

De ACM heeft nu ingegrepen en wel met een beroep op mededingingsrecht. Nu de ROZ als brancheorganisatie fungeert, mag zij geen automatische huurprijsaanpassingen opnemen in algemene bepalingen van modelcontracten, aldus de ACM. Dit is namelijk in strijd met concurrentieregels, omdat er over die bepalingen niet onderhandeld kan worden volgens de ACM. Een brancheorganisatie mag haar leden niet adviseren over (huur)prijzen, omdat dergelijk advies de concurrentie beperkt ingevolge artikel 6 van de Mededingingswet. Individuele partijen moeten zelf (kunnen) onderhandelen over automatische huurprijsaanpassingen.

Nu kunnen partijen bij het sluiten van een huurovereenkomst altijd in het contract zelf afspreken dat zij van bepaalde clausules, uit de verder toepasselijke algemene bepalingen, afwijken, dus het lijkt erop alsof de ACM hier een strohalm heeft gegrepen om huurders te hulp te kunnen schieten.

Dat gezegd zijnde biedt de nieuwe clausule huurders en verhuurders nu de keuze uit meerdere alternatieven; bijvoorbeeld een vast percentage, een index naar keuze, de CPI of het geheel afzien van een automatische huurprijsaanpassing.

Of er in de verhuurpraktijk nu veel geopteerd zal worden voor andere alternatieven om de huurprijs aan te passen dan conform de CPI valt nog te bezien. Er dient echter door partijen nu wel bewust voor een van de geboden opties te worden gekozen en daarmee is huurprijsaanpassing op basis van de CPI niet langer een vaststaand gegeven.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.