Modern leiderschap in 2024. Dit houdt het in.

1 mei 2024 10:07

Modern leiderschap in 2024. Dit houdt het in.

De afgelopen jaren kenmerken zich door snelle culturele en digitale veranderingen die ook het werk van leidinggevenden sterk beïnvloeden. Zo is de werkvloer in Nederland nog internationaler geworden, speelt duurzaamheid een grotere rol, is er meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en is thuiswerken normaler geworden. In deze blogpost leggen we uit wat dit betekent voor leidinggeven en wat modern leiderschap in 2024 inhoudt.

Waarom is leiderschap belangrijk?

Verschillende onderzoeken laten zien dat effectief leiderschap een grote rol speelt in de prestaties van organisaties. Leiderschapsvaardigheden kunnen zelfs het verschil maken of een organisatie succesvol is of niet. Ook Google vond in een eigen onderzoek dat effectieve managers bepaalde kenmerken deelden. Voor het succes van organisaties speelt leiderschap daarom vaak een doorslaggevende rol.

Kenmerken modern leiderschap

Hieronder leggen we uit over welke eigenschappen leidinggevenden moeten beschikken om effectief te zijn in moderne organisaties.

1.Digitale bekwaamheid

De digitalisering speelt een centrale rol in het hedendaagse zakenleven. Digitalisering beïnvloedt de supply chain, interne en externe communicatie, en de customer journey. Ook het verzamelen, in kaart brengen en begrijpen van digitale data speelt een steeds grotere rol in bedrijfsprocessen.

Moderne leiders moeten niet alleen vertrouwd zijn met digitale tools en platforms, maar ook begrijpen hoe deze technologieën organisaties en markten beïnvloeden. Ze moeten openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en kansen herkennen voor hun organisatie. Ook moeten managers flexibel zijn in de digitale wensen van klanten en werknemers, bijvoorbeeld voor online vergaderen en thuiswerken.

2.Inclusief Leiderschap

De waarde van diversiteit in teams is wetenschappelijk aangetoond. Inclusief leiderschap gaat echter verder dan het simpelweg diversifiëren van de personeelssamenstelling. Het vereist een cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt. Inclusieve leiders bevorderen een omgeving waarin verschillende perspectieven worden gerespecteerd en waarin alle teamleden gelijke kansen krijgen om te groeien en bij te dragen. Voor het leidinggeven aan een intercultureel team biedt Erin Meyer in haar boek The Culture Map waardevolle adviezen.

3. Coachend leiderschap

De rol van een leider is geëvolueerd van top down naar meer bottom up. Hierin heeft de leider een meer coachende rol gekregen. Modern leiderschap betekent het ondersteunen van medewerkers bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit type leiderschap erkent dat investeren in mensen leidt tot betere teamprestaties en meer innovatie binnen de organisatie. Coachende leiders begrijpen de behoeften en wensen van werknemers, en houden hier rekening mee. In plaats van opdrachten te geven, gebruik je als coachende leider vaak vragen zodat collega’s zelf oplossingen aandragen. Coachend leiderschap heeft onder meer een positieve impact op creatieve prestaties en het geluk van werknemers. Hierdoor voelt personeel ook minder de behoefte om van baan te wisselen, wat in tijden van arbeidskrapte erg waardevol is.

4.Duurzaam en ethisch leiderschap

Duurzaamheid en ethiek zijn geen optionele extra’s meer. Veel aandeelhouders en andere stakeholders beoordelen bedrijven op deze waarden. Moderne leiders moeten een duidelijke visie hebben op hoe hun organisatie bijdraagt aan sociale en milieugerelateerde kwesties. Dit betekent leiderschap dat verder kijkt dan winst op korte termijn en prioriteit geeft aan verantwoordelijkheid en transparantie in bedrijfsvoering.

5.Adaptief Leiderschap

In een wereld die op veel vlakken snel verandert, moeten leiders adaptief zijn. Adaptief leiderschap houdt in dat je flexibel en bereid bent om strategieën aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Het vereist een open houding ten opzichte van leren en de bereidheid om bestaande paradigma's los te laten. Adaptieve leiders zijn experts in het herkennen van veranderingen in hun omgeving en reageren proactief om hun organisaties door onzekerheid te loodsen.

Zoals je kunt lezen, moet een manager over diverse kwaliteiten beschikken om een moderne leider te zijn. Veel werknemers groeien van een andere, vakinhoudelijke rol naar een functie van leidinggevende waar ook opeens andere kwaliteiten vereist zijn. Het is daarom ook dat veel bedrijven en leidinggevenden zelf investeren in hun leiderschapskwaliteiten. Wij kunnen Streng.nl adviseren als je op zoek bent naar een leiderschapscursus. Streng Dijkerman & Partners biedt verschillende management opleidingen voor middle en senior managers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.