Het Deltaplan Dementie: Streven naar een gezond en zelfstandig leven voor senioren

30 april 2024 11:06

Het Deltaplan Dementie: Streven naar een gezond en zelfstandig leven voor senioren

Het landschap van de zorg verandert voortdurend, en met de toenemende vergrijzing staat de uitdaging van dementie centraal. In 2012 zag het Deltaplan Dementie het levenslicht als antwoord op de verwachte toename van het aantal mensen met dementie. Nu, jaren later, heeft het Deltaplan Dementie een nieuwe koers ingeslagen om nog beter te voorzien in de behoeften van senioren en hun dierbaren.

Met de dubbele vergrijzing die ons land doormaakt, stijgt het aantal mensen met dementie gestaag. De voorspellingen zijn alarmerend: van 245.000 in 2012 naar mogelijk meer dan een half miljoen in 2040. Deze trend legt niet alleen een zware last op de mensen die getroffen worden door dementie, maar ook op hun naasten en de samenleving als geheel.

Een nieuwe koers sinds 2024

De nieuwe koers van het Deltaplan Dementie richt zich op het vinden van de juiste hulpmiddelen voor senioren. Met een nieuwe eigenaar, een fris team, en een vernieuwde visie zijn ze toegewijd aan het assisteren van senioren bij het vinden van de ondersteuning die ze nodig hebben.

Bij het Deltaplan Dementie streven ze naar precisie en klantgerichtheid. Het team analisten voert grondige analyses en onafhankelijke onderzoeken uit om senioren te helpen bij de zoektocht naar de juiste hulpmiddelen. De expertise strekt zich uit tot het verstrekken van informatie over veiligheid en zelfstandigheid voor senioren, inclusief advies over verantwoord thuis sporten.

De geschiedenis van het Deltaplan Dementie

De geschiedenis van het Deltaplan Dementie is er een van voortdurende evolutie en betrokkenheid. Het plan steunde op drie pijlers: het onderzoeksprogramma Memorabel, het verbeterprogramma Dementiezorg voor Elkaar en het programma Samen Dementievriendelijk. Deze initiatieven hebben een belangrijke rol gespeeld in het vergaren van kennis, het verbeteren van zorg en het vergroten van bewustzijn in de samenleving.

Hoewel het oorspronkelijke Deltaplan Dementie zijn einde vond in 2020, leeft de geest van samenwerking en vooruitgang voort. De Nationale Dementiestrategie van het ministerie van VWS bouwt voort op de fundamenten die zijn gelegd. Meer dan ooit tevoren worden er inzichten vergaard om dementie beter te begrijpen, te diagnosticeren en te voorkomen.

Het Nieuwe Deltaplan Dementie staat klaar om deze uitdagingen aan te gaan en senioren te ondersteunen bij het behouden van hun gezondheid en zelfstandigheid. Met een focus op precisie, klantgerichtheid en voortdurende verbetering, streeft het deltaplan ernaar om een waardevolle bijdrage te leveren aan het leven van senioren én hun dierbaren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.